Må man hemmeligt optage en samtale?

Hvis man vil hemmeligt optage en samtale, må man så det? Måske svaret vil overraske dig, og måske er det slet ikke, som du gik og troede.

Din første tanke er formentlig, at hvis man optager en samtale, uden at fortælle den anden, at man gør det, så har man noget lusket for, og det må man derfor ikke. Det er kun forbrydere, der kan finde på sådan noget uhæderligt noget. Men baggrunden for hvorfor man må have et ønske om at optage en samtale hemmeligt, er loven ret beset fuldstændig ligeglad med.

De danske love er bygget således op, at medmindre der er et forbud mod noget i loven, så er det tilladt. Og det gælder egentlig for alt, du kan komme i tanke om. Og der er ikke noget forbud i loven mod at optage en samtale hemmeligt. Der er dog et par betingelser:

Betingelserne

  1. Du skal selv være en del af samtalen. Du må altså ikke optage en samtale mellem andre parter, hvis du ikke selv deltager i samtalen.
  2. Hvis den anden part melder ud, at man ikke ønsker at foretages optagelser af samtalen, så må man ikke optage den.
  3. Advokater må ikke optage samtaler i hemmelighed. Det vil være en overtrædelse af god advokatskik. I praksis er der dog intet der forhindrer advokatens klient, som sidder lige ved siden af i at optage samtalen.

Så hvis du har en indre spion i dig, så må du gerne gå amok med mikrofoner og skjult kamera. Det er dog ikke det samme som, at du efterfølgende må offentliggøre samtalen eller videoen. Det kan være en overtrædelse af privatlivets fred eller en række andre love. Så hvis du laver en optagelse, så hvis den kun til de personer eller myndigheder, som åbenlyst har behov for at se den. Ellers hold den for dig selv.