Mindstealder for ministre

Gælder der en mindstealder for ministre?

Jeg har skrevet det her før, og jeg kommer at skrive det igen. Grundlaget i dansk ret er, at alt er tilladt, medmindre der i lovgivningen er nedlagt et forbud imod det.

Sådan er det også for udpegning af ministre.

Eneste begrænsning i en ministers alder finder vi indirekte i Ministeransvarsloven § 2. Den siger, at den almindelige straffelovgivning finder anvendelse, når en sag om en ministers ansvar skal afgøres i Rigsretten.

Den skal så læses sammen med straffelovens § 15, som siger, at “Handlinger foretagne af børn under 15 år straffes ikke”.

Så for at man kan straffes, skal man være 15 år. Og dermed kan man indirekte udlede, at man skal være minimum 15 år, før man kan blive minister i Danmark.

Folketing og ministre er ikke det samme

Hver gang jeg fortæller dette til en ny person, bliver jeg mødt med et overrasket blik. For man skal da være 18 år, før man kan blive valgt til Folketinget? Men de fleste glemmer netop her, at Folketinget og Regeringen er to forskellige ting. De er to separate sider af magtens tredeling, som beskrevet i grundlovens § 3. Så mindstealder for ministre har intet at gøre med mindstealder for folketingsmedlemmer.

Man behøver ikke være valgt til Folketinget for at kunne blive minister. Vi har masser af eksempler på ministre, som aldrig har været medlem af Folketinget, eller som først er blevet medlem af Folketinget efter at have været minister.

I sin reneste form lægger magtens tredeling op til, at en minister ikke samtidig bør være medlem af Folketinget. Vedkommende vil i så fald være en del af to af de tre sider af magtens tredeling på samme tid, hvilket kan anses for at være uhensigtsmæssigt.

Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvordan livet som mindreårig statsminister kunne være, så køb eller lån Teenagestatsministeren tager over.